Kantoor

In Europa gelden eisen rondom de verlichting op werkplekken. Dit staan vastgesteld in de Europese normering NEN 12464-1. Deze gelden voor zowel scholen als kantoorruimtes. Deze regels dragen bij aan een gezonde en prettige werkomgeving voor personeel en studenten.

Om aan deze normering te voldoen moeten zowel de werkplek als de verlichting aan bepaalde specificaties voldoen, bijvoorbeeld:

UGR-waarde
De Unified Glare Rating is een kengetal dat aangeeft in hoeverre er sprake is van lichthinder of verblinding. De gemeten UGR-waarde op kantoren en scholen moet lager zijn dan 19. Dit wordt aangeduid als <19.

Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur in kantoren moet 3000K of 4000K zijn. In kantoren en scholen wordt het meest 3000K toegepast. Onder deze warm witte kleur kun je aangenaam werken. 4000K zorgt voor een koele, witte kleur en zorgt voor een alerte, frisse werkomgeving.

CRI-waarde
De CRI (Coloring Rendering Index) is een index die weergeeft hoe goed een lichtbron in staat is natuurgetrouw de kleuren van verlichte objecten weer te geven. De CRI-waarde in kantoren en scholen moet hoger zijn dan 80 voor een juiste kleurweergave. Dit wordt aangeduid als >80.

Volgens de NEN-124641-1 normering heeft een ruimte 3 gebieden:

Taakgebied
Hiermee wordt de werkplek bedoeld. Deze wordt altijd op 80 cm van de vloer gemeten (bureauhoogte). De lichtsterkte in lux (lx) dient hier ten minste 500 lux te zijn met een gelijkmatigheid van 0.6 of hoger.

Directe omgeving
Hiermee wordt het gebied rondom het taakgebied in een straal van 50 cm en op 80 cm hoogte bedoeld. De lichtsterkte in lux (lx) dient hier ten minste 300 lux te zijn met een gelijkmatigheid van 0.4 of hoger.

Achtergrondgebied
Dit omvat het overige deel van de ruimte en grenst aan de directe omgeving. Hier dient op vloerniveau ten minste een lichtsterkte in lux (lx) te zijn van 100 lux met een gelijkmatigheid van 0.1 of hoger.

Voor kantoorruimtes en scholen waar de taakgebieden niet bekend zijn dien je het hele gebied te zien als taakgebied. Hierbij mag een randzone gebruikt worden van 50cm vanaf de muur.

Per 1 januari 2023 is het energielabel C verplicht in ieder kantoorgebouw vanaf 100 vierkante meter. Een kantoorgebouw waarbij de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties 50% of meer beslaat van de totale oppervlakte én de oppervlakte aan kantoorfuncties groter is dan 100m2 moet in 2023 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energieverbruik van 224 kWh per m2 per jaar of minder. Ledverlichting is een mooie manier van besparing die bijdraagt aan het verkrijgen van dit energielabel.

Leddy’s – Onze kennis 
Leddy’s is dé online specialist in ledverlichting en toebehoren. Onze specialisten hebben, door jarenlange ervaring in het toepassen van LED in zakelijke omgevingen, kennis van vrijwel iedere toepassing. Met een zeer ruim assortiment producten kan Leddy’s voor iedere toepassing de juiste producten leveren.

De voordelen van LED  
Door traditionele verlichting te vervangen door ledverlichting bespaar je aanzienlijk op de energiekosten. Ledlampen zijn niet alleen aanzienlijk zuiniger in het verbruik, ze gaan bovendien vele malen langer mee. LED is bovendien onderhoudsvrij en inzetbaar voor meerdere doeleinden. Of het nu gaat om optimale werkomstandigheden, uitstraling of sfeer; er is veel mogelijk met LED. 

Advies over LED  
Onze specialisten staan klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien. Van het vervangen van de huidige verlichting met behoud van het armatuur tot het volledig ombouwen naar nieuwe armaturen, onze specialisten denken met je mee. Neem gerust contact met ons op.