Dé specialist in LED verlichting!

CRI

CRI staat voor Color Rendering Index. In het Nederlands noemen we dit de kleurweergave index. De Color Rendering Index geeft weer hoe goed de kleuren van een belicht object weergeven worden. Dus de mate waarin de belichte kleuren natuurlijk overkomen, ook wel de kleurjuistheid van de lamp genoemd. Deze waarde wordt uitgedrukt met een cijfer tussen de 0 en 100. Waarbij 0 aangeeft dat er slechts weinig kleur aanwezig is en 100 aangeeft dat de kleurherkenning overeenkomt met die van daglicht. Hoe hoger de CRI, hoe beter.

De eerste generaties ledverlichting met de ‘Low power LEDs’ hebben vaak een te lage CRI waarde. Dit zorgt ervoor dat kleuren niet goed tot hun recht komen. Tegenwoordig zijn ledlampen zodanig verbeterd dat de norm inmiddels minimaal 70 is.

In de bovenstaande afbeelding is zichtbaar hoe de CRI waarde van invloed is op de kleurjuistheid. Een te lage CRI waarde van <60 zorgt ervoor dat de kleuren niet helemaal helder zijn. Naarmate de CRI waarde omhoog gaat worden de kleuren beter en helderder. Door de innovaties in LED zal de CRI waarde in de toekomst blijven bewegen.

Hoe wordt de CRI-waarde bepaald?

De CRI-waarde wordt bepaald met behulp van tests. Voor deze tests worden acht standaardkleuren met matige verzadiging gebruikt wat wordt aangegeven met de CRI of Ra code. Vroeger werd de kleurenindex bepaald door een groot aantal menselijke waarnemers. Tegenwoordig gebeurt dit echter met behulp van kleurgevoelige sensoren en computers.

Onder de 80 – Slechte kleurweergave-eigenschappen

Deze kwaliteit wordt alleen gebruikt op plaatsen waar de kwaliteit van het licht een ondergeschikte rol heeft. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de nachtverlichting op een bedrijventerrein of noodverlichting.

Tussen de 80 en 90 – Redelijke kleurweergave-eigenschappen

Deze kwaliteit wordt voornamelijk gebruikt waar kleurweergave nog steeds niet de hoofdoverweging vormt. Voornamelijk speelt hier de hoeveelheid licht een grote rol. Bijvoorbeeld in straatlantaarns of magazijnen.

Tussen de 90 en 100 – Uitstekende kleurweergave-eigenschappen

Deze kwaliteit wordt toegepast in ruimtes waarbij het van toegevoegde waarde is dat kleuren goed tot zijn recht komen. Denk hierbij aan een restaurant, een winkel of thuis boven de eettafel.

Is CQS de nieuwe norm?

CQS staat voor Color Quality Scale. Deze wordt gemeten op basis van vijftien punten in plaats van acht punten. Doordat verlichting zich steeds verder ontwikkelt en de LED kleurenindex hierbij een belangrijke rol speelt, is het van belang dat de kwaliteit om de kleurweergave van licht te meten zich ook optimaliseert.

Leddy’s – Onze kennis 
Leddy’s is dé online specialist in ledverlichting en toebehoren. Onze specialisten hebben, door jarenlange ervaring in het toepassen van LED in zakelijke omgevingen, kennis van vrijwel iedere toepassing. Met een zeer ruim assortiment producten kan Leddy’s voor iedere toepassing de juiste producten leveren.

De voordelen van LED  
Door traditionele verlichting te vervangen door ledverlichting bespaar je aanzienlijk op de energiekosten. Ledlampen zijn niet alleen aanzienlijk zuiniger in het verbruik, ze gaan bovendien vele malen langer mee. LED is bovendien onderhoudsvrij en inzetbaar voor meerdere doeleinden. Of het nu gaat om optimale werkomstandigheden, uitstraling of sfeer; er is veel mogelijk met LED. 

Advies over LED  
Onze specialisten staan klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien. Van het vervangen van de huidige verlichting met behoud van het armatuur tot het volledig ombouwen naar nieuwe armaturen, onze specialisten denken met je mee. Neem gerust contact met ons op.