Dé specialist in LED verlichting!

Kantoor

Verlichting voor de werkplek of algemene kantoorverlichting is enorm belangrijk voor de ideale werkomstandigheden. Uw werkplek mag niet te donker zijn maar er mag ook zeker niet te veel verlichting zijn. Voor de juiste kantoorverlichting zijn een aantal factoren van belang en ook de mogelijkheden m.b.t. installatie tellen mee, wat is er mogelijk in de ruimte en wat niet?

In 2021 verscheen een update van de Europese norm, EN 12464-1, rond de werkplekverlichting binnen. De norm EN12464 is bovendien ook opgenomen in de wetgeving rond verlichting. De werkplek wordt onderverdeeld in drie zones, waarvoor aangepaste waardes gelden. Waar deze zones vroeger enkel in het horizontale vlak bekeken worden, is dat nu 3D. Het taakvlak wordt daarbij horizontaal, verticaal en onder een hoek bekeken.

Voor een kantoorwerkplek is de minimale gemiddelde verlichtingssterkte 500 Lux. Deze waarde geldt voor het taakgebied waarin men effectief werkt. Dat is duidelijk kleiner dan een hele bureautafel. In de directe omgeving (50cm) mag de verlichtingssterkte lager zijn, met als minimum de voorgaande stap in Lux waarden. In dit voorbeeld 300 Lux. De minimale gemiddelde verlichtingssterkte voor de achtergrond (>3m) is minstens één derde van de directe omgeving. Op werkplekken waar men echt continu werkt, is 200 Lux een minimum.

Verblinding treedt op wanneer een bepaald gebied een grotere helderheid heeft dan de rest in het gezichtsveld. Om rechtstreekse verblinding te vermijden, geven de tabellen de verblindingsgraad van een lichtarmatuur, UGR of Unified Glare Rating. Dit is een maat voor verblinding door de armaturen. De schaalverdeling loopt van 10 tot 28, hoe lager de waarde hoe minder de verblinding.

Voor de visuele beleving en het comfort is het van belang dat de omgeving, de kleuren van voorwerpen en de huid van mensen op een natuurlijke manier worden weergegeven. Daarom mag de kleurweergave-index (Ra) in werkruimtes niet lager zijn dan 80 Ra en in werkruimtes met speciale, hoge eisen niet lager dan 90 Ra.

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger de temperatuur, hoe kouder het licht wordt ervaren. Bij daglicht varieert de kleurtemperatuur doorheen de dag, wat positief ervaren worden. Toch vermeldt EN 12464 geen grenswaarden voor kleurtemperatuur omdat deze parameter vooral afhankelijk van psychologische en esthetische factoren.

LED Panelen
Kantoren zijn meestal uitgerust met systeemplafonds en TL armaturen. LED panelen bieden de oplossing voor kantoorverlichting. LED panelen passen namelijk precies in het systeemplafond, waardoor het vervangen zeer eenvoudig is. Het hele TL armatuur kan uit het systeemplafond geschoven worden en het nieuwe LED paneel kan als kantoorverlichting functioneren!

LED Buizen
In veel kantoorpanden hangen al jaren conventionele TL buizen. Deze TL buizen hebben een korte levensduur en zijn daardoor prijzig in het onderhoud. Omdat er in deze situatie al TL armaturen hangen is de overstap naar LED Buizen vaak een eenvoudige en goedkope oplossing. U vervangt de starter door een led-starter en haalt de ballast weg. Daarna sluit u de led TL aan. Hiermee bespaart u extra energie. Het weghalen van de ballast is eenvoudiger dan het klinkt. In de armatuur zit een blok. Dit is de ballast ofwel het voorschakelapparaat. U knipt dan de draden die naar de ballast leiden door en verbindt deze met elkaar doormiddel van een lasklem of kroonsteen. De ballast kunt u verder laten zitten.

LED Downlights
Op de gangen wordt er meestal gebruik gemaakt van downlights. Deze ronde LED panelen zijn iets kleiner en geven dus iets minder licht. De benodigde lichtopbrengst in de gang is veel lager dan in het kantoor zelf waardoor Led downlights de perfecte oplossing zijn. Deze downlights zien er ook fraai uit en passen naadloos in het systeemplafond.

LED Noodverlichting
In gebouwen waarin gewerkt wordt of openbare ruimtes waar meer dan 75 mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn, is het verplicht om noodverlichting te hebben. Deze verlichting moet minimaal een uur kunnen branden nadat de stroom is uitgevallen. Op deze manier kunnen alle mensen het gebouw zo veilig mogelijk verlaten bij incidenten. Door deze noodverlichting te laten branden op LED kan er bespaard worden op de energierekening. 

Leddy’s – Onze kennis 
Leddy’s is dé online specialist in ledverlichting en toebehoren. Onze specialisten hebben, door jarenlange ervaring in het toepassen van LED in zakelijke omgevingen, kennis van vrijwel iedere toepassing. Met een zeer ruim assortiment producten kan Leddy’s voor iedere toepassing de juiste producten leveren.

De voordelen van LED  
Door traditionele verlichting te vervangen door ledverlichting bespaar je aanzienlijk op de energiekosten. Ledlampen zijn niet alleen aanzienlijk zuiniger in het verbruik, ze gaan bovendien vele malen langer mee. LED is bovendien onderhoudsvrij en inzetbaar voor meerdere doeleinden. Of het nu gaat om optimale werkomstandigheden, uitstraling of sfeer; er is veel mogelijk met LED. 

Advies over LED  
Onze specialisten staan klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien. Van het vervangen van de huidige verlichting met behoud van het armatuur tot het volledig ombouwen naar nieuwe armaturen, onze specialisten denken met je mee. Neem gerust contact met ons op.