Dé specialist in LED verlichting!

Drivers

Ledverlichting wordt gevoed met een constante, lagere stroomsterkte dan conventionele verlichting. Er is een veel lager wattage nodig om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Bij een lamp die werkt op 230 volt (zoals een peertje) hoeft de stroomsterkte niet omgezet te worden naar een lagere stroomsterkte. Bij andere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld bij <LED spots> is een driver nodig om de stroomsterkte te verlagen. Hoe zit dat? 

LED spots bestaan uit twee delen; het armatuur waar de led chips in verwerkt zijn en de driver die de stroom naar de led chips leidt. De driver zorgt ervoor dat er een gelijkmatige verlaagde stroom afgegeven wordt aan de LED spots, waardoor oplichten. 

Ledverlichting is gevoeliger voor fluctuaties in het stroomnetwerk. Hierdoor kan de verlichting minder goed werken en kan de lichtbron eerder stuk gaan. Daarom gebruiken we bij ledverlichting altijd een driver. Deze zorgt voor een goed verlichte ruimte zonder knipperende verlichting. 

Bij retrofit ledlampen zoals de <GU10>, <E14>, <E27> enz. zit de driver ingebouwd in de lamp en is geen externe driver nodig. Deze driver is (zo goed als) onzichtbaar weggewerkt in de lamp. Veel van onze LED spots werken rechtstreeks op 230V en zijn dus voorzien van een ingebouwde driver.

Onze <LED panelen>, <LED downlights>, <flat panels> en <LED strips> worden standaard geleverd met een externe driver. Tegen meerprijs kan bijvoorbeeld een <Philips driver> en/of <dimbare driver> geleverd worden. 

Een driver is een blokje zo groot als een luciferdoosje en kunnen eenvoudig losgekoppeld worden. Dit is handig wanneer een defecte driver vervangen moet worden. In ons assortiment vind je verschillende soorten drivers in diverse wattages. Je vindt ze <hier>

Is een driver hetzelfde als een transformator? 

Een <transformator> wordt ook vaak een driver genoemd. Dit is feitelijk gezien onjuist, hoewel beide de stroomsterkte regelen die doorgelaten wordt. Een driver werkt op 1 afzonderlijke lamp, terwijl een transformator meerdere lampen tegelijk aan kan sturen.