Dé specialist in LED verlichting!

Kleurtemperatuur (Kelvin)

De kleurtemperatuur van een lamp geeft aan welke kleur licht de lamp uitstraalt. De kleurtemperatuur van een lamp wordt aangegeven in Kelvin (K). Kelvin (K) is de eenheid van thermodynamische temperatuur. Hoe hoger de kleurtemperatuur (dus hoe hoger het Kelvin-getal), hoe koeler de kleur van het licht is. Dit heeft niets te maken met hoe warm of koud de lamp wordt.

Filament = 2200K
Extra warm wit = 2700K
Warm wit = 3000K
Neutraal wit = 4000K
Koud wit = 5000K
Daglicht = 6500K

Wat gebeurt er met de kleurtemperatuur als je gaat dimmen?

Mensen denken dat de lichtkleur verandert als je een ledlamp dimt. Dit is niet helemaal het geval. Als je een gloei- of halogeenlamp dimt dan zal de kleurtemperatuur veranderen naar een warmere lichtkleur. Wanneer je een LED lamp dimt blijft de lichtkleur gelijk en zal alleen de lichtsterkte afnemen. In de praktijk blijkt ook dat veel mensen het als prettig ervaren dat de lichtkleur hetzelfde blijft bij dimmen.

LED verlichting is koud en kil

Dat is een aanname die veel mensen hebben van ledverlichting. De eerste generaties ledlampen kwamen niet onder de 4000K. Dit betekent dat ze allemaal over heel wit licht beschikten. Tegenwoordig kan de kleurtemperatuur veel meer gestuurd worden. Zo kun je kiezen voor verlichting met een zeer warm wit licht (1700K – 2700K) tot verlichting met een daglicht kleur (6500K).

Welke kleurtemperatuur moet ik kiezen?

Voor iedere toepassing is een specifieke kleurtemperatuur het meest geschikt. We hebben voor iedere kleurtemperatuur op een rij gezet wat de voor- en nadelen zijn. Ook beschrijven we welke kleurtemperatuur geschikt is voor welke toepassing. Zo weet je zeker dat je de juiste verlichting bij Leddy’s koopt.

Welke kleur op welk tijdstip?

Koud licht zorgt ervoor dat je alert wordt en warm licht dat je vermoeid wordt. In de ochtend is koud licht van toegevoegde waarde om actief te worden en ’s avonds om in slaap te vallen. 

Filament 2200K

LED filament lampen zijn dé vervanger voor de traditionele gloeilamp. De lampen lijken qua lichtkleur veel op de ouderwetse verlichting. Hierdoor zijn ze in staat om een authentieke en warme sfeer te creëren. Met LED wordt hetzelfde effect nagebootst als de ouderwetse gloeidraad. Qua design en uitstraling zijn ze ook identiek aan de traditionele gloeilampen.

Een groot voordeel van deze techniek is dat het licht constant blijft branden en direct brandt wanneer de verlichting wordt ingeschakeld. De lampen hebben geen tijd nodig om hun volledige lichtopbrengst te bereiken. Halogeenverlichting heeft hier wel tijd voor nodig.

Filament 2200K verlichting is uitstekend voor toepassingen zoals:

– Restaurant

– Hotel

– Woonkamer

– Slaapkamer

Extra warm wit 2700K

LED verlichting met een extra warm witte kleurtemperatuur is uitstekend voor toepassingen waarin sfeer een grote rol speelt. Deze kleurtemperatuur creëert een warme gele gloed die een ruimte van een warme sfeer voorziet. Extra warm wit is niet geschikt voor ruimtes waarin over voldoende helder licht beschikt moet worden, zoals werkruimtes. Hiervoor is het verstandiger om een hogere kleurtemperatuur te nemen. Extra warm wit is wel uiterst geschikt als accent- en sfeerverlichting.

Extra warm witte 2700K verlichting is uitstekend voor toepassingen zoals:

– Restaurants

– Hotels

– Woonkamers

– Slaapkamers

Warm wit 3000K

Ledverlichting met een warm witte 3000K kleur is voornamelijk bedoeld voor algemene ruimtes. Dit biedt een neutrale kleur die niet te warm maar vooral niet te wit oogt. Warm witte 3000K is een van de meest toegepaste kleurtemperaturen en komt in een verscheidenheid aan toepassingen goed tot zijn recht. In de meeste kantoorpanden wordt neutraal wit 4000K toegepast maar de keuze kan ook gemaakt worden om warm witte 3000K toe te passen.

Warm witte 3000K verlichting is uitstekend voor toepassingen zoals:

– Ontvangstruimtes

– Gangen/trappenhuizen

– Balies

– Kantoorruimtes

Neutraal wit 4000K

Ledverlichting met een neutraal witte 4000K kleurtemperatuur levert een neutrale en frisse kleur op, zonder dat daarbij sprake is van te wit licht. Neutraal wit 4000K zorgt ervoor dat mensen gefocust en alert blijven. Om deze reden is deze kleurtemperatuur uitermate geschikt voor kantoorruimtes en klaslokalen. Volgens Europese normering moeten scholen en kantoren beschikken over 4000K verlichting met een UGR<19 waarde (Unified Glare Rating = kengetal dat aangeeft in hoeverre er sprake is van lichthinder of verblinding).  Hiernaast is neutraal witte 4000K ook uitermate geschikt als accentverlichting.

Neutraal witte 4000K verlichting is uitstekend voor toepassingen zoals:

– Kantoorruimtes

– Scholen

– Magazijnen

– Fabrieken

– Showrooms

– Kapsalons/Schoonheidssalons

Daglicht 6500K

Ledverlichting met een daglicht 6500K kleurtemperatuur leent zich voor enkele hele specifieke situaties. Dit zijn situaties waarbij de aanwezigheid van voldoende daglicht cruciaal is. Vaak is dit om de werkomstandigheden te bevorderen in situaties waarin bijvoorbeeld met precisie gewerkt moet worden. Deze kleurtemperatuur biedt geen sfeer en word door sommige mensen ook als niet prettig ervaren.

Daglicht 6500K verlichting is uitstekend voor toepassingen zoals:

– Laboratoria

– Drukkerijen

– Operatiekamers

– Werkplaatsen

Tips voor het kiezen van de juiste lichtkleur

– Pas nooit verschillende kleurtemperaturen toe in dezelfde ruimte. Dit kan een vertekend beeld geven en bevordert het sfeerbeeld in de ruimte niet.

Leddy’s – Onze kennis 
Leddy’s is dé online specialist in ledverlichting en toebehoren. Onze specialisten hebben, door jarenlange ervaring in het toepassen van LED in zakelijke omgevingen, kennis van vrijwel iedere toepassing. Met een zeer ruim assortiment producten kan Leddy’s voor iedere toepassing de juiste producten leveren.

De voordelen van LED  
Door traditionele verlichting te vervangen door ledverlichting bespaar je aanzienlijk op de energiekosten. Ledlampen zijn niet alleen aanzienlijk zuiniger in het verbruik, ze gaan bovendien vele malen langer mee. LED is bovendien onderhoudsvrij en inzetbaar voor meerdere doeleinden. Of het nu gaat om optimale werkomstandigheden, uitstraling of sfeer; er is veel mogelijk met LED. 

Advies over LED  
Onze specialisten staan klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien. Van het vervangen van de huidige verlichting met behoud van het armatuur tot het volledig ombouwen naar nieuwe armaturen, onze specialisten denken met je mee. Neem gerust contact met ons op.