Dé specialist in LED verlichting!

Lumen (lm)

Lumen (lm) geeft de hoeveelheid zichtbaar licht aan die een lichtbron uitstraalt. Om een lamp te vergelijken in lichtopbrengst is het dus van belang om naar de Lumenwaarde te kijken. De Lumen/Watt verhouding geeft aan hoeveel licht een lichtbron uitstraalt per aantal Watt. De berekening hiervoor is ( Lumen / Watt = .. LM/W ). Deze waarde wordt door de ontwikkelingen in ledverlichting steeds hoger. Ledverlichting is in staat om veel licht uit te stralen. 

Wattage ten opzichte van Lumen

Veel mensen denken uit het Wattage op te kunnen maken hoeveel licht een lichtbron uitstraalt. Deze opvatting is niet vreemd. Het Wattage staat echter voor de hoeveelheid energieverbruik. In traditionele gloeilampen wordt warmte omgezet in licht. Hoe meer energie de gloeilamp ontvangt, hoe meer licht de gloeilamp uitstraalt. Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing, omdat ledverlichting geen licht uitstraalt op basis van warmte.

Ledlampen verbruiken steeds minder energie om dezelfde lichtopbrengst te verkrijgen. Om de vergelijking te vergemakkelijken laten we in onderstaande schema zien welk wattage hoort bij welke Lumenwaarde. In dit schema kun je ook aflezen wat de verschillen in energieverbruik zijn tussen verschillende lichttechnologieën.  

Type Lamp

200-300 Lumen

300-500 Lumen

500-700 Lumen

700-1000 Lumen

1000-1250 Lumen

1250-2000 Lumen

Gloeilamp

25-30 Watt

40 Watt

60 Watt

75 Watt

120 Watt

150-250 Watt

Halogeenlamp

18-25 Watt

35 Watt

50 Watt

65 Watt

100 Watt

125 Watt

Spaarlamp

5-6 Watt

8 Watt

11 Watt

15 Watt

20 Watt

20-33 Watt

LED lamp

2-4 Watt

3-5 Watt

5-7 Watt

8-10 Watt

10-13 Watt

13-20 Watt

Verschil tussen Lumen en Lux

Zoals zojuist uitgelegd staat het aantal Lumen voor de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt. De Lux waarde staat voor de hoeveelheid licht die op een oppervlakte terecht komt. Dit is dus niet wat de lamp uitstraalt maar hoeveel er daadwerkelijk op een bepaald oppervlak te meten is. 

Hoeveel Lumen heb ik nodig?

De hoeveelheid Lumen die je nodig hebt in een ruimte hangt af van een aantal factoren. Sommige kamers hebben meer verlichting nodig dan anderen. Je kunt zelf uitrekenen hoeveel Lumen je denkt nodig te hebben. Hiervoor heb je twee factoren nodig.

        Bepaal de gewenste lichtsterke (Tussen de 0 en 1500 lux)

        Bepaal de oppervlakte van de ruimte in m2

Vervolgens kun je met deze formule het aantal benodigde lumen berekenen:

Aantal m2 x aantal Lux = aantal benodigde Lumen.

Voorbeeld:

Wanneer je een ruimte hebt van 12m2 en het gewenste aantal lux is 800 dan vermenigvuldig je dit als volgt: 12m2 x 800 Lux = 9600 Lumen

Leddy’s – Onze kennis 
Leddy’s is dé online specialist in ledverlichting en toebehoren. Onze specialisten hebben, door jarenlange ervaring in het toepassen van LED in zakelijke omgevingen, kennis van vrijwel iedere toepassing. Met een zeer ruim assortiment producten kan Leddy’s voor iedere toepassing de juiste producten leveren.

De voordelen van LED  
Door traditionele verlichting te vervangen door ledverlichting bespaar je aanzienlijk op de energiekosten. Ledlampen zijn niet alleen aanzienlijk zuiniger in het verbruik, ze gaan bovendien vele malen langer mee. LED is bovendien onderhoudsvrij en inzetbaar voor meerdere doeleinden. Of het nu gaat om optimale werkomstandigheden, uitstraling of sfeer; er is veel mogelijk met LED. 

Advies over LED  
Onze specialisten staan klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien. Van het vervangen van de huidige verlichting met behoud van het armatuur tot het volledig ombouwen naar nieuwe armaturen, onze specialisten denken met je mee. Neem gerust contact met ons op.