Dé specialist in LED verlichting!

Lux (lx)

Lux (LX) is de vertaling van het woord ‘licht’ in het Latijn en is een waarde die de verlichtingssterkte aangeeft. Andere woorden hiervoor zijn: verlichtingsdichtheid of illuminantie. 

De Lux wordt bepaald door het aantal Candela’s. Het woord ‘Candela’ is afgeleid van het Latijn en betekent kaars. Één Candela komt ongeveer overeen met de verlichtingssterkte van één kaars. Eén Lux komt overeen met de verlichtingssterkte van één candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron. 

Hoeveel Lux heb ik nodig?

De hoeveelheid licht die je nodig hebt hangt sterk af van de uit te voeren taken. Een chirurg tijdens een operatie heeft meer licht nodig dan iemand die op de bank een krant leest. 

Aantal Lux

Soort gebied of activiteit

30

Loop en werkgebieden buiten

100

Loopgebieden binnen

300

Visueel eenvoudige taken

500

Visueel gemiddelde taken

750

Visueel veeleisende taken (veel details)

1000

Visueel moeilijke taken (zeer veel details)

1500

Visueel speciale eisen

2000

Visueel zeer inspannende taken

 Hoe bereken je de Lux waarde?

Met behulp van een Luxmeter kun je exact meten wat het aantal Lux is op een bepaald oppervlak. Zo kun je in kaart brengen wat de Lux waarde is in een huidige situatie. Om in een nieuwe situatie te berekenen hoeveel Lux er nodig is, kan gebruik gemaakt worden van programma’s die lichtplannen creëren. Dan kun je voor installatie al precies bepalen hoeveel Lux er op een oppervlakte gerealiseerd wordt.

Verschil tussen Lumen en Lux

De Lumen waarde is de hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Zoals reeds uitgelegd staat de Lux waarde voor de hoeveelheid licht die op een oppervlakte terecht komt. Dit is dus niet wat de lamp uitstraalt maar hoeveel er daadwerkelijk op een bepaald oppervlak te meten is. 

Leddy’s – Onze kennis 
Leddy’s is dé online specialist in ledverlichting en toebehoren. Onze specialisten hebben, door jarenlange ervaring in het toepassen van LED in zakelijke omgevingen, kennis van vrijwel iedere toepassing. Met een zeer ruim assortiment producten kan Leddy’s voor iedere toepassing de juiste producten leveren.

De voordelen van LED  
Door traditionele verlichting te vervangen door ledverlichting bespaar je aanzienlijk op de energiekosten. Ledlampen zijn niet alleen aanzienlijk zuiniger in het verbruik, ze gaan bovendien vele malen langer mee. LED is bovendien onderhoudsvrij en inzetbaar voor meerdere doeleinden. Of het nu gaat om optimale werkomstandigheden, uitstraling of sfeer; er is veel mogelijk met LED. 

Advies over LED  
Onze specialisten staan klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien. Van het vervangen van de huidige verlichting met behoud van het armatuur tot het volledig ombouwen naar nieuwe armaturen, onze specialisten denken met je mee. Neem gerust contact met ons op.