Dé specialist in LED verlichting!

Wattage (Watt)

Het aantal Watt van ledverlichting staat voor het vermogen van de verlichting en geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt.

Het wattage van een lamp wordt vaak direct op de verpakking van de lamp en de lamp zelf afgedrukt, een getal gevolgd door een W. Teksten zoals ‘’100-watt equivalent’’ zeggen niks over de lamp maar bieden een vergelijking in helderheid met traditionele verlichting.

Verbruik en kosten berekenen

Op basis van wattage kun je berekenen hoeveel energie een lamp verbruikt en welke kosten hieraan verbonden zijn. Reken hiervoor eerst van Watt naar kiloWatt. Dit doe je door het getal door duizend te delen. Een gemakkelijke manier om door duizend te delen is de komma 3 plaatsen naar links te verplaatsen.

–  Voorbeeld: Een lamp van 60 Watt is ( 60 / 1000 = 0,06 kiloWatt).

Voor het berekenen van het verbruik moet je weten hoeveel de lamp wordt gebruikt. Ervan uitgaande dat je maandelijks energierekeningen ontvangt, tel je het aantal uren op dat de lamp in een maand aan is.

–  Voorbeeld: De 0,06 kW lamp brandt 10 uur per dag, 20 dagen per maand. In een maand met 30 dagen is dat in totaal 200 uur per maand. ( 10 * 20 = 200 uur ).

De energieleverancier berekent je energiekosten per kWh (kiloWattuur). Om het aantal kWh die de verlichting verbruikt per maand te bepalen, vermenigvuldig je het aantal kiloWatt met het aantal branduren per maand.

–  Voorbeeld: De 0,06 kW lamp brandt 200 uren per maand. Het energieverbruik is dus 0,06 kW * 200 = 12 kWh per maand.

Controleer je energierekening voor tarief per kWh elektriciteit. (Gemiddeld ongeveer €0,22 per kWh). Vermenigvuldig dit met het aantal kWh verbruik van de lamp per maand, om in te schatten hoeveel je betaalt voor het gebruik van die lamp.

–  Voorbeeld: Je energieleverancier rekent €0,22 per kWh. De 0,06 kW lamp verbruikt 12 kWh/maand, dus het branden ervan kosten €0,22 * 12 = €2,64 p.mnd.

Wat is het verband tussen wattage en lumen? 

Ledverlichting wordt steeds energiezuiniger waardoor het wattage bij het aantal lumen steeds lager wordt (lumen geeft de hoeveelheid zichtbaar licht aan die een lichtbron uitstraalt).Om die reden is het van belang om het aantal lumen te vergelijking met uw traditionele verlichting en niet het wattage. Een traditionele gloeilamp is qua wattage en lumen bijna niet te vergelijken met ledverlichting. Om een lamp te vergelijken in lichtopbrengst is het dus van belang om naar de Lumenwaarde te kijken. De Lumen/Watt verhouding geeft aan hoeveel licht een lichtbron uitstraalt per aantal Watt. 

Leddy’s – Onze kennis 
Leddy’s is dé online specialist in ledverlichting en toebehoren. Onze specialisten hebben, door jarenlange ervaring in het toepassen van LED in zakelijke omgevingen, kennis van vrijwel iedere toepassing. Met een zeer ruim assortiment producten kan Leddy’s voor iedere toepassing de juiste producten leveren.

De voordelen van LED  
Door traditionele verlichting te vervangen door ledverlichting bespaar je aanzienlijk op de energiekosten. Ledlampen zijn niet alleen aanzienlijk zuiniger in het verbruik, ze gaan bovendien vele malen langer mee. LED is bovendien onderhoudsvrij en inzetbaar voor meerdere doeleinden. Of het nu gaat om optimale werkomstandigheden, uitstraling of sfeer; er is veel mogelijk met LED. 

Advies over LED  
Onze specialisten staan klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien. Van het vervangen van de huidige verlichting met behoud van het armatuur tot het volledig ombouwen naar nieuwe armaturen, onze specialisten denken met je mee. Neem gerust contact met ons op.